En smakrik rundresa i Astrid Lindgrens hembygd - tradition, närodlat, hantverksmässigt och passionerat

Vi börjar vår rundresa i Astrid Lindgrens hembygd med en härlig frukost på historiska Eksjö Stadshotell som firade 150 år 2012. Än idag är det en självklar mötespunkt i hjärtat av den anrika staden.

Därefter kör vi söderut mot Norrby Ängar, familjejordbruket med uppfödning, försäljning och servering av ekologiskt hängmörat kvalitetskött från nöt och lamm. Gårdens djur föds upp på gräs vilket tar lite längre tid men ger ett kött som smakar bättre och mer. All produktion på gården är kravmärkt.

Hos Linnéa och August som driver Björnstorps Potatis handlar vi klimatcertifierad potatis och grönsaker. Härifrån är det en kort härlig tur genom det småländska landskapet till Gamla Mejeriet i Karlstorp där vi finfikar på hembakat med produkter från lokala leverantörer som Söregård Småland, Räven och Osten, Stjernbergs Skafferi och Backegårdens Gårdsbutik. Sen botaniserar vi bland antikviteterna från 1700-talet i butiken. Den som vill kan också stanna kvar över natten i Mejeriet som har en nyrenoverad lägenhet till uthyrning. På Backegården Uppfödning & Gårdsbutik i närheten hittar man kvalitetskött, honung, ägg och annat närodlat.

Så fortsätter färden norrut. Den sötsugne styr med fördel mot Mariannelunds karamellkokeri, familjeföretaget som i snart hundra år skapat godis efter hantverksmässiga metoder. Deras senap är också populär.

I Filmbyn kan man uppleva inspelningsmiljöer från välkända barnfilmer som Emil i Lönneberga, Saltkråkan och Pippi Långstrump, se klassiska studiobyggen och originalkostym från filmerna. Och så förstås njuta av restaurangen Skogen Småland med sitt lokalproducerade mathantverk.

Mat och historisk miljö hittar man på anrika Mossebo Gästhem som serverar härliga helgmiddagar och Afternoon tea på sin klassiska herrgårdsrestaurang. Den som vill kan bo kvar över natten i fina familjerum.

Astrid Lindgrens Näs är en hel destination i sig med de underbara Trädgårdarna, intressanta utställningar och det fina Barndomshemmet att utforska.

Härifrån är det inte långt till Vimmerby Stadshotell som erbjuder logi i historiska miljöer, stadens äldsta hotell slog upp dörrarna redan 1860. Restaurangen utgår från Stadshotellets historia och kryddar klassiska rätter med moderna attribut, hela tiden med det lokalproducerade och närodlade i fokus.

Rundturen avslutar vi på Berga Bruk i hjärtat av Emådalen som är en historisk plats som omnämns redan på 1200-talet. Tidigt fanns stora orangerier och äppelodlingar här och Kajsa och Joel för traditionen vidare, här odlar man en blandning av moderna äppelsorter framtagna för ekologisk odling och gamla småländska äppelsorter som man använder till moderna drycker. På så sätt håller man sorterna vid liv och bevarar ett kulturarv.

Tradition, närodlat, hantverksmässigt och med en stor portion passion - ledord hos alla vi besökt under vår rundresa i Astrid Lindgrens hembygd.